- Etterspørselen etter KL-tre har eksplodert

 
- Etterspørselen etter KL-tre har eksplodert- Kundene er opptatt av klimaregnskapet, og at det er kortere byggetid med KL-tre, forteller Knut-Arne Johansen, fabrikksjef i Splitkon as. Den gigantiske produksjonshallen på Åmot oppføres selvfølgelig også i massivtre og det ni mål store bygget er nå nærmest klart til produksjon. Dette blir det største CLT-anlegget i Skandinavia, og det eneste i Norge. (Foto: Splitkon).
For fabrikksjef hos Splitkon as, Knut-Arne Johansen, peker alle piler oppover. Etterspørselen etter konstruksjonsløsninger i KL-tre tar av, og om kort tid kan de, som første fabrikk på norsk jord, starte produksjonen av dette på Åmot i Buskerud.

av Therese Alne Bolin

Tre i bygg er i vinden som aldri før, det viser også en ny rapport fra Byggfakta. Tall fra Byggfaktas database viser at tre er det klart foretrukne materialet i fasader for tiden, hele 61 prosent av de prosjektene som har beskrevet fasadeløsninger, velger tre. Men det er tydelig forskjell på å velge tre i fasade og i konstruksjonsløsning, foreløpig. For selv om Splitkon opplever stor etterspørsel, viser ikke det igjen i tallene i databasen når det gjelder konstruksjonsløsning. Basen dekker byggeprosjekter i hele Norge, og tallet for valg av konstruksjonsløsning i tre er tallet kun 24,3 prosent, resten velger konstruksjonsløsning i mur eller betong.

- Markedet for KL-tre vokser veldig, det merker vi. Ja, bare det siste året har det nærmest eksplodert, sier Knut-Arne Johansen, fabrikksjef i Splitkon as. Også etterspørselen etter fasadeløsninger i tre har økt markant de siste årene.

Les mer om:

"Skipet" i Bergen med KL-tre fra Splitkon

En milepæl for norskproduserte trematerialer
I løpet av noen uker nå ferdigstilles den nye gigantiske produksjonshallen på Åmot, der de skal produsere massivtre-elementer til konstruksjon som er opp til 3,6 meter brede, 16 meter lange og 30 centimeter tykke. I tillegg til produksjon av trematerialer, driver selskapet med både prosjektering og rådgivning, teknisk bistand og bearbeiding/pre-cut. Selve hallen ble satt opp på 6,5 uker. De har en forventet årlig omsetning på 400-500 millioner kroner.

Tall fra Byggfaktas database viser at tre er det klart foretrukne materialet i fasader for tiden, hele 61 prosent av de prosjektene som har beskrevet fasadeløsninger, velger tre. Men det er tydelig forskjell på å velge tre i fasade og i konstruksjonsløsning, foreløpig. For selv om Splitkon opplever stor etterspørsel, viser ikke det igjen i tallene i databasen når det gjelder konstruksjonsløsning. Basen dekker byggeprosjekter i hele Norge, og tallet for valg av konstruksjonsløsning i tre er tallet kun 24,3 prosent, resten velger konstruksjonsløsning i mur eller betong.

Langreist slår dårlig ut på klimaregnskapet
Noe av årsaken kan være at det hittil ikke har vært produksjon av dette i Norge, og at mange da tenker at konstruksjonsløsninger i tre vil slå negativt ut på klimaregnskapet. Johansen bekrefter at kundene er veldig opptatt av klimaregnskapet.

- Ja, det er de. De er opptatt av klimaregnskapet, og det at det er kortere byggetid med KL-tre. Det er det som er viktigst for at de velger konstruksjonsløsning i KL-tre, sier han. Splitkon har miljøregnskap på sine produkter, i epd-rapporter.

Hadde vært plass til flere fabrikker
- Er det så stor etterspørsel nå etter det dere vil produsere på fabrikken, at det hadde vært plass til flere fabrikker i Norge, tror du?

- Ja, det tror jeg. Det er det marked for, sier han.

Økt fra 18 til 35 ansatte
Splitkon har det siste året økt antall ansatte fra 18-19 til 35, og vil øke med 10 til det neste året. Allerede nå er halve volumet for neste år fylt opp.

Han opplever større etterspørsel fra de fleste kategorier av byggeprosjekter.

- Spesielt er det mye større etterspørsel etter KL-tre i konstruksjon til kommunale bygg, som skole, barnehage og pleiehjem, sier han.

Til nå har konstruksjonsløsningene vært importert, mest fra Østerrike, og noe fra Tyskland. Dette gjør at byggeprosjektets klimagassregnskap blir vesentlig dårligere. Dette til tross for at man, ved å bytte ut betong med massivtre, reduserer CO2-avtrykket med opptil 50 prosent for konstruksjonsmaterialer, isolert sett.

Forventer sterk vekst
Splitkon AS har kalkulert at behovet for råvarer første driftsår er ca. 50 kubikkmeter tømmer per døgn. Svarer markedet som forventet, øker behovet til 150-200 kubikkmeter per døgn i løpet av fire år. I full drift, vil det bli behov for tre ganger så mange ansatte som i dag. De nye arbeidsplassene vil for det meste være maskinoperatører og ingeniører byggeteknikk.

Fabrikken skal blant annet levere materialer til «Skipet», som er under bygging i Solheimsviken i Bergen. De leverer da både konstruksjonsmateriale i krysslaminert tre, tre til fasaden og inventar, alt med norskprodusert tre med gran fra norske skoger.

 

 
 
 
 

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave